Universitetssamarbeid om BIM

Tre aktører fra ulike deler av byggebransjen mente nyutdannede kunne for lite om den nyeste teknologien innen byggeplanlegging. De bestemte seg for å ta grep, og sammen med UiS gir de nå byggstudentene muligheten til å bli gode på BIM.

Flere og flere i byggebransjen ser stor verdi av å bruke BIM (Bygnings-Informasjons-Modellering) i sine prosjekter. Erfaringene er at man prosjekterer bedre, minsker risiko og bygger smartere og mer effektivt.

I Kruse Smiths strategi står det at vi skal bruke BIM i alle nye prosjekter, og det er ikke uten grunn. For oss handler det om å øke tryggheten for god prosjektering, ved at man oppdager feil tidligere, bedrer den tverrfaglige forståelsen og finner bedre løsninger, sier BIM-utviklingsleder Gunnar Skeie i Kruse Smith.

Mangler kompetanse

Men flere bedrifter og bransjeorganisasjoner melder om at de nyutdannede ikke har god nok kompetanse innen BIM. Senest i september i år skrev daglig leder Steen Sunesen i buildingSmart Norge en lederartikkel om problemet.

Dessverre ser vi stadig at det slippes ut studenter fra en rekke linjer, institusjoner og skoler som verken har basal kompetanse eller en grunnleggende forståelse for hva BIM er og hva teknologien kan brukes til, skrev han på organisasjonens nettside.

Entreprenørselskapet Kruse Smith kjenner seg igjen.

Det vi har sett er at de unge som er nye i bransjen ikke har den kompetansen som er viktig for oss. Når vi baserer gjennomføringen av våre prosjekter på BIM, er det viktig at de som skal begynne å jobbe hos oss kan verktøyene godt, sier Gunnar Skeie.

Samarbeid

Han allierte seg derfor med bransjekolleger i Asplan Viak og Kraftværk. Sammen tok de kontakt med Universitetet i Stavanger, og lurte på om de ønsket å inngå et samarbeid for å øke studentenes kompetanse innen emnet. Det ble starten på et pilotprosjekt, hvor 30 UiS-studenter innen byggefagene i høst får tilbud om å ha BIM som valgfag.

Det er et prisverdig initiativ de har tatt, sier professor Le Roy Tonning ved det teknisk- og naturvitenskapelige fakultetet.

Vi har egen kompetanse på 3D-tegning, men har imidlertid ikke nok kompetanse på BIM til å kunne undervise i det. Frem til nå har det bare vært noen få studenter som har jobbet med dette som prosjektemne eller i deres bacheloroppgaver, sier han.

Vi er heldige

I en datalab på universitetet samles nå 30 studenter hver uke, for å lære det siste innen BIM. Tredjeårsstudent Linda Le sitter ved siden av masterstudent Simen Birkeland Aass, som gir henne noen hjelpende råd.

Jeg søkte dette valgfaget fordi bedriftene som står bak overbeviste meg om at dette er noe vi får bruk for i arbeidslivet, forteller Linda Le. Det er veldig gøy å jobbe med, og jeg har allerede sett nytten. Det er et veldig relevant fag å ha med seg videre, sier Simen Birkeland Aass.

Brenner for faget

I tillegg til Gunnar Skeie fra Kruse Smith, er det Johnny Sætre fra Kraftværk og Elisabeth Karlsen fra Asplan Viak som står bak det faglige opplegget. Motivasjonen vår er å få gode samarbeidspartnere som forstår måten vi prosjekterer på, sier Karlsen om hvorfor hun ble med i samarbeidet.

Og studentene virker positive til å bli undervist av bransjefolk. Man ser at de brenner for dette og synes det er kjekt å dele kunnskapen. De har med seg modeller fra reelle byggeprosjekter. Vi er heldige som får dette tilbudet, svarer Le.

Generelt så mener jeg at vi byggstudenter ser for lite av bransjen mens vi studerer. Dette er veldig positivt, legger Birkeland Aass til.

Blir attraktive jobbsøkere

Johnny Sætre fra Kraftværk mener studentene får en kjempefordel av å få BIM på timeplanen.

Vi ønsker at flere i bransjen skal kunne og forstå BIM. Disse studentene vil ha et enormt fortrinn når de skal søke jobb innen byggeprosjektering, sier han, og legger ikke skjul på at han også tenker rekruttering til eget firma når han er på UiS.

Blir fast tema fra 2014

Erfaringene fra pilotprosjektet er svært positive. Nå ligger det an til at BIM blir en del av den obligatoriske undervisningen.

Når vi ser at store byggherrer som Statsbygg og Forsvarsbygg krever bruk av BIM, så er det klart at BIM-kompetansen er viktig for studentene. Høsten 2014 blir første gangen BIM blir fast tema for alle byggstudenter i emnet Byggadministrasjon. Vi har lenge ønsket å satse på å bli gode på BIM, men nå har vi endelig kommet i gang. Vi håper å bli mer selvhjulpne i fremtiden, men den drahjelpen vi får nå er svært viktig, sier professor Tonning.

Vi har et godt samarbeid med både næringsliv og offentlige etater, men det ligger et stort potensial i å utvikle mulighetene. Slik som vi har gjort det med tanke på BIM har vi fått økt kvaliteten på studiet på en måte som ellers ville ha tatt lang tid, sier Tonning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kruse Smith AS

Kjøita 40
4630 Kristiansand
Postboks 409
4604 Kristiansand
Telefon: 38 14 56 00

Følg Kruse Smith