Mentor og trainee

Disse to danner et unikt og historisk team innen talentutvikling i Kruse Smith. Hun var Kruse Smiths aller første trainee i 2007. I dag er hun prosjektleder på Gullfaks-prosjektet i Jåttåvågen, og mentor for den ferskeste traineen Inge André Larsen.

I brakka ved et av de etter hvert mange Kruse Smith-prosjektene i Jåttåvågen sitter radarparet på hvert sitt kontor, men ikke langt fra hverandre. Hun som prosjektleder og han som nysgjerrig trainee. Men det er ikke stort mer enn syv år siden Tone Espedal Walskaar selv møtte opp på en brakke for sin første dag som trainee i Kruse Smith.

Jeg husker at det var veldig spennende å endelig skulle begynne å jobbe. Jeg var ung og nysgjerrig på det meste, forteller hun. I 2007 ble den ferske sivilingeniøren innen bygg og industriell økonomi den aller første som startet på et trainee-løp i Kruse Smith.

Ettersom at Kruse Smith aldri hadde hatt en trainee før, var de som skulle følge henne opp ikke helt forbedredt på hva som ventet. Jeg tror nok at det var mer arbeid å ha en trainee hos seg enn de hadde tenkt. Noen steder var de mer forberedt enn andre, men jeg fikk gjerne de oppgavene som var enklest å sette vekk, sier prosjektlederen.

Bratt læringskurve

I sommer startet Inge André på den samme reisen. Rett fra byggingeniørstudiet ved Høgskolen i Bergen søkte han seg inn som trainee i Kruse Smith, og har så langt fått følge Gullfaks-prosjektet sammen med å sette seg inn i og læringskurven har vært bratt, sier Inge André. Inge André har allerede fått ansvar for mange ulike oppgaver ved siden av å sette seg inn i styringssystemet og lignende.

Nesten utdatert 

Da Tone gjennomførte sitt traineeløp, var det ikke snakk om noen organisert mentorordning. Når hun nå selv skal veilede en nyutdannet prøver hun å gi nok informasjon til at han kan lykkes, men uten å detaljstyre for mye. Jeg er jo fortsatt relativt ung, men når jeg ser hvordan Inge André løser oppgavene med det siste innen data-teknologi føler jeg meg nesten utdatert allerede.

Trainee løft

I 2014 ble alle traineene i Kruse Smith samlet for første gang på Sola Strand Hotel. Der møttes både nye og “gamle” traineer til diskusjon rundt traineeordningen. Det var veldig fint for oss nye å få snakket litt med de som har vært her en stund, og høre litt om deres erfaringer, forteller Inge André.

Da jeg var trainee måtte jeg selv ta initiativ til å samle de få andre under 30 til sosialt samvær, sier Tone. Det er nå planlagt halvårlige samlinger for alle traineene, i tillegg til Ung i Kruse-samlingene hvor alle under 26 år inviteres. HR-avdelingen har lagt ned mye innsats for å forbedre opplegget for traineer.

Mye har handlet om mentoropplæring. Nå har jeg og Inge André månedlige oppfølgingssamtaler hvor vi snakker om hvordan det går og hvordan vi skal gjøre det videre, sier Tone. Selv om jeg får mye ansvar, sitter jeg aldri alene med vernerunder og lignende.

Dermed får jeg prøve meg innen trygge rammer, legger traineen til. Det å være mentor, har også gjort Tone til en bedre prosjektleder. Det tvinger meg til å gå noen runder med meg selv om hvorfor vi gjør det vi gjør, og til å stille spørsmål om det fi nnes bedre måter, sier Tone.

Verdsetter unges innspill

I forbindelse med traineesamlingen i 2014 ble traineene invitert til en strategisamling med innovasjonsgruppen i Kruse Smith. Der formidlet både teknisk direktør Trond Stupstad og daværende strategidirektør Sissel Leire hvor viktige de unge og deres kompetanse er for å drive Kruse Smith videre.

Jeg trives veldig godt i Kruse Smith, og setter pris på at de nye tankene ønskes velkommen. Jeg liker veldig godt at det er åpne dører og kjekke kolleger her, sier Inge André som håper han får fullføre trainee-tiden på Gullfaks-prosjektet til Tone. Det håper jeg og, understreker prosjektlederen.

Kruse Smith AS

Kjøita 40
4630 Kristiansand
Postboks 409
4604 Kristiansand
Telefon: 38 14 56 00

Følg Kruse Smith