Den viktige nabodialogen

Forandring er bra, sier man ofte. Men ikke alle nabolag slutter seg til dette når nye, store bygg skal føres opp. Og det kan man langt på vei forstå. For oss blir et viktig spørsmål hvordan vi som entreprenør kan bidra til å skape god stemning?

Østre bydel i Stavanger gjennomgår en stor transformasjon. Fra å være et klassisk industriområde med bryggeri, betongproduksjon og tinnfabrikk, vokser et nå frem nye flotte leiligheter som både er sjø- og bynære. Og midt oppe i dette reises nå en helt ny brannstasjon.

  • Man kan trygt si at det har vært stor skepsis i nabolaget til denne brannstasjonen. Skepsisen skyldes i hovedsak frykt for stadige utrykninger gjennom døgnet og et ønske om å utnytte området til et park- og rekreasjonsområde, forteller prosjektleder Livar Salte i Kruse Smith. Han er sjef for laget som bygger Lervig Brannstasjon.

For Stavangerpolitikerne har dette vært en floke. En brannstasjon på denne siden av byen er strategisk viktig for byens brannberedskap, men befolkningens ønsker skal også ivaretas. Derfor ble forespørselen fra kommunen lagt ut med et tydelig premiss om å inkludere et parkanlegg i planene.

  • Når vi satte oss sammen med arkitekt var det vår klare ambisjon å finne en løsning som innfridde ønskene til beboerne i område. Vi hadde stor forståelse for naboenes ønsker for området, vi så utfordringer med infrastrukturen og ikke minst skulle vi designe og utvikle en brannstasjon av beste sort. Sammen med LINK Arkitektur mener jeg vi skapte vi et lite kinderegg, forteller prosjektutvikler og tilbudsansvarlig for brannstasjonen, Tom Brueland

Gode arkitektoniske grep gir en brannstasjon helt i tråd med brukernes ønske, og et vakkert og tilgjengelig parkanlegg, delvis plassert på taket av stasjonen. Men det er kanskje ikke det viktigste. Prosjektledelsen har helt fra starten jobbet for å opprettholde en god dialog med beboerne i området. Disse tiltakene samlet har bidratt til at motstanden mot prosjektet er blitt kraftig redusert.

  • Det å involvere naboer, og ikke minst informere i forkant som særlig inngripende tiltak i byggeperioden, er avgjørende for å opprettholde en god stemning i området. I Kruse Smith lager vi en egen prosjektblogg for hvert prosjekt, hvor vi inviterer naboer og andre til å følge prosjektet og få varsler i forkant når noe spesielt skal skje. Det er ingen tvil om at forhåndsvarsler og informasjon er kraftig frustrasjonsdempende for folk som bor tett på en byggeplass, forteller Livar Salte.

Et ytterligere tiltak som bidro til god stemning rund byggeplassen var utstilling med barnetegninger av brannstasjonen. Barna i Lervig Barnehage ble spurt om å tegne sin versjon av brannstasjonen. Tegningene ble kjørt opp i stor størrelse, montert på to store containere og utstilt for alle som passerte byggeplassen.

  • Alt går bedre når vi bidrar til å skape god stemning. Sammen med Stavanger kommune har vi også kjøpt inn og delt ut refleksvester til alle barna. Vi tar sikkerhet på høysete alvor. Det gjelder også for store og små som beveger seg på utsiden av byggegjerdet, forteller Livar Salte.

I 2023 står brannstasjonen og parkanlegget ferdig. Da skal beboerne kunne slappe av og nyte fine dager i et vakkert og solrikt parkanlegg. Og for å sette prikken over i-en, har Stavanger kommune og Kruse Smith utfordret billedkunstner Ingrid Toogood til å lage et bilde på fasaden. Det støpes inn i betongelementene som monteres langs gangstien mellom sjøen og bygget.

Det er ikke alltid så mye som skal til, men det er ofte det lille ekstra som gjør den store forskjellen.

Kruse Smith AS

Kjøita 40
4630 Kristiansand
Postboks 409
4604 Kristiansand
Telefon: 38 14 56 00

Følg Kruse Smith